Administrația Prezidențială a prezentat punctul de vedere al șefului statului după ce, cu o zi în urmă, Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii pentru conferirea titlului de „Erou al Națiunii Române” lui Avram Iancu, opinând că procedura e necesară pentru realizarea într-o modalitate adecvată tehnic-legislativ a intenției avute în vedere de legiuitor.
Potrivit comunicatului de presă, președintele Klaus Iohannis susține inițiativa de cinstire a memoriei lui Avram Iancu prin conferirea titlului de erou național și consideră ideea ca fiind foarte bună.
„Pentru ca legea să poată fi însă promulgată este nevoie ca textul ei să respecte anumite cerințe și criterii de natură procedurală și de tehnică legislativă”, se mai arată în comunicat.
Președinte Klaus Iohannis are convingerea că, în urma trimiterii legii spre reexaminare Parlamentului, vor fi efectuate modificările necesare pentru îndeplinirea criteriilor de promulgare, mai transmite Administrația Prezidențială.
Președintele a arătat, miercuri, în cererea de reexaminare trimisă Parlamentului, că o reglementare în scopul cinstirii memoriei și în semn de gratitudine pentru cei care au contribuit la afirmarea identității și a drepturilor naționale poate fi adoptată de către Parlament, însă aceasta impune o abordare diferită sub aspect tehnic-legislativ, care să aibă în vedere rolul Parlamentului în ansamblul autorităților publice, dar și locul legii, ca act al Parlamentului, în sistemul juridic român.
„În acest sens, considerăm că, pentru a-i onora pe cei care au contribuit la afirmarea valorilor naționale, Parlamentul este în drept să instituie, cu caracter normativ, prin lege, titlul de «Erou al Națiunii Române», stabilind totodată și procedura de acordare a acestuia, precum și modalitatea de atestare a acordării titlului (brevet sau plachetă, care să aibă caracter de însemn). De asemenea, prin lege, Parlamentul ar putea reglementa atribuția celor două Camere de a face propuneri, prin hotărâre, cu privire la personalitățile cărora ar urma să li se confere, în concret, acest titlu”, se mai arată în cererea de reexaminare.
Șeful statului menționează totodată că, față de conținutul normativ al articolului unic al Legii pentru conferirea titlului de «Erou al Națiunii Române» lui Avram Iancu, pentru viața închinată și jertfită spre propășirea neamului românesc, potrivit căruia acest titlu se conferă prin efectul legii, urmează să fie avută în vedere și incidența dispozițiilor Art. 94 lit. a) coroborate cu cele ale Art. 100 din Constituția României republicată, care stipulează prerogativa exclusivă a Președintelui României de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de către Prim-ministru, și nu Parlamentului, prin lege.
„Având în vedere necesitatea clarificării aspectelor de mai sus și ținând cont de competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii pentru conferirea titlului onorific de «Erou al Națiunii Române» lui Avram Iancu, pentru viața închinată și jertfită spre propășirea neamului românesc”, conchide președintele.
Camera Deputaților a adoptat, în 25 februarie, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede conferirea titlului de Erou al Națiunii Române lui Avram Iancu pentru viața închinată și jertfită spre propășirea neamului românesc.
Proiectul a fost inițiat de senatorii PNL Crin Antonescu și Theodor Athanasiu.
Deputații au adoptat proiectul cu 320 voturi „pentru”, 4 „împotrivă” și 10 abțineri.
Proiectul prevede că „pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, cu merite excepționale în afirmarea identității și a drepturilor naționale pe teritoriul strămoșesc, se conferă fostului conducător al revoluției române 1848-1849 din Transilvania titlul de «Erou al Națiunii Române»”.